Verslag Festival van het Nederlandse Lied 2018

Het festival was zoals vanouds!

Wat begon als een miezerige dag, bleek al gauw alleen maar aan het weer te liggen, want de zangers en zangeressen hadden er vanaf het eerste moment zin in!

Tegen 11.00 uur stroomde de kleine Markt van lieverlee vol met de zangers en zangeressen van de deelnemende koren. De koorbegeleiding was toen allang aanwezig en de ruim twaalfhonderd lunchpakketten stonden te wachten op hun bestemming, jawel in de regen!

Het leek alsof met de sfeervolle klanken van ons huisorkestje niemand zich aan die regen stoorde, er werd gedanst met en zonder paraplu, met en zonder klompen. Je hoefde je niet af te vragen wat de middag zou gaan brengen: het was duidelijk: gezelligheid! En zowaar, de regen hield op, helaas pas na de opening en de openingsliedjes die gedirigeerd werden door de gastburgemeester van Lippstadt en onze eigen burgemeester, H. Hellegers. Vanonder de paraplu’s klonken de stemmen luid en duidelijk.

Allerhande muziek
Daarna was het pas echt tijd geworden voor: “Hier houden we van”, een middag gevuld met allerhande muziek, de nieuwe opzet van de festivalorganisatie om meer variatie in het genre te brengen. Het bleek een groot succes! Er klonken Engelse en Duitstalige klanken, kinderklanken, zeemansklanken en uiteraard mooie klanken in onze eigen moedertaal, ook legio genres. Vaak zag je dat de gezongen teksten kracht werden bijgezet door acts en juist dat zorgde ervoor dat het inmiddels toegestroomde duizendkoppige publiek massaal bleef luisteren en kijken. Zelfs kwam heel even het zonnetje piepen! Wat wil je nog meer? Volle terrassen, lekkere drankjes en meezingers zorgden dat bij de samenzang door duizenden mensen gezongen en gedanst werd.

Fox en de Strotjes
Daarna zorgden uiteraard “Fox en Strotjes” dat er niemand huiswaarts keerde. En zoals iedere liefhebber van het Nederlandse lied betaamt bleef men gewoon gezellig zingen met klanken uit zestig en zeventiger jaren.

Een woord van dank
Voor dit prachtige evenement kunnen we nooit genoeg bedanken voor alle hulp van ondernemers en vrijwilligers. Zeker niet te vergeten de maandenlange inzet van de organisatie van dit festival, die in handen is van enkele leden van het Koor Zonder Noten. Ook voor hand en span diensten zijn de koorleden bereid de handen uit de mouwen te steken.

Uden staat op de kaart, het Koor Zonder Noten heeft veel mensen weer een prachtige dag bezorgd!